Menu

Klingen

1920-01-27

Afsender

Otto Gelsted

Dokumentindhold

Otto Gelsted svarer på flere breve, bl.a. takker han på Nyt Nordisk Forlags vegne Uttenreitter for indsatsen i forbindelse med planlagte udgivelser, og han beder ham om at takke museumsbestyrelsen for velvilje i forbindelse med en evt. H.C. Andersen-udgivelse. Personligt takker Gelsted for tilladelsen til at benytte Uttenreitters vignetter i sin digtsamling.

Transskription

København K., den 27/1 1920

Kære Poul.
Jeg har nu faaet dine to tidligere Breve til os - af 11/1 og 17/1 + Petersens Brev. Grunden til Forsinkelsen er, at Direktør Halling er blevet farlig syg af Lungebetændelse og laa nogle Dage bevidstløs hen, saa jeg ikke kunde faa fat paa dine Breve, som han havde taget med sig hjem.
1. Brev fra dig (11/1):
Maa jeg paa Forlagets Vegne udtrykke vor Tilfredshed og Tak-

nemlighed* overfor dig for den Omsigt og Dygtighed, hvormed du har overtaget vore Interesser. Dette er de Ord, der faldt i Bestyrelsesmødet og som jeg har Mandat til at overbringe dig. Jeg vil gerne samtidig takke dig selv, kære Poul, fordi jeg er klar over, at jeg har styrket min egen Stilling ved Forlaget ved at kunne sætte det i Forbindelse med dig.
*Dette har Forlaget bedt mig understrege i et officielt Brev, som jeg blev bedt om at skrive. Men jeg foretrækker at skrive mindre officielt.

Hvor glad jeg er ved ogsaa forlagsmæssigt at kunne arbejde sammen med dig, behøver jeg ikke i dette halvt officielle, halvt private Brev at fremhæve. Men du har den højeste Stjerne herinde. Alligevel er jeg bange for, at du - vi - maa forberede os paa Skuffelser, hvad Ekelund- og Jägerbøgerne angaar.
Nu gaar jeg videre i den officielle Tekst:
Vi ønsker dit Navn paa Titelbladet af de Strindbergovers.[ættelser], du foretager for os. Det har ikke saadan

Hastværk med Strindberg-Overs., at du behøver at tilsidesætte andet Arbejde af den Grund.
17/1:
1) Vi beder dig takke Musæumsbestyrelsen for dens Velvilje. Jeg skal snarest tage Initiativet til at fremskaffe Løfte om en Fortale el. Indledning fra Brix, Brandes eller Andersen. Saa snart der foreligger endelig Afgørelse, skal du faa Meddelelse.
Der er ikke Tvivl, om at vi kan faa en af dem til at lave Indledningen.

[påskrift med blyant]: 27/1 20

1. Fortsættelse.
2) Nyt Nordisk Forlag akcepterer de i Hr. Musæums-spektør [sic] Chr. M. K. Petersens Brev til dig af 16. Jan. 1920 stillede 5 Betingelser for Retten til Udgivelse.
3) Vi mener som du at et Udstyr og Omfang i Lighed med Jørgensen-Bogen vil være passende. Derom maa dog paa et senere Direktionsmøde træffes definitiv Aftale.

4) Om Antallet af Billeder og deres Størrelse kan jeg ikke træffe afgørende Bestemmelse endnu (jeg maa bl. a. diskutere Prisen med Reproduktionsanstalten). NB [pil op til NB ovenfor teksten]
[indsat over brødtekst:] NB: Hvad har du selv tænkt dig?
5) Vi vil selv henvende os til Georg Brandes, Brix el. V. Anders. - Dette skal ske snarest.
6) hvad angaar Udvalget af Reproduktioner, vil vi

helst - dersom ikke Indledningens Forf. har særlige Ønsker, hvad næppe kan ventes - overlade alt til dig som Bogens Redaktør.

[Indsat i ramme i margin]:
Senere Tilføjelse: Hvor meget regner du at faa som Redaktør? Opgiv mig, hvad du omtrent tænker, saa jeg ved, hvad jeg jeg [sic] har at holde mig til naar det kommer til Forlagsmøde.

26/1:
Hjertelig Tak fordi du vil overlade mig dine Vignetter fra "Klingen" til Brug i min Digtsamling. Det mere end fordobler den Glæde, jeg kan have af at udgive nogle Vers, at jeg kan udgive dem sammen med dig. I Øjeblikket kan jeg imidlertid

ikke sende dig nærmere Svar. Jeg skal, saa snart jeg kommer ned paa Forlaget, sende dig et Ekspl. af Vejrups Bog. Jeg aner ikke, hvor mange Vignetter, der kan blive Brug for - Bogen er ikke sat endnu. Men naar du principielt er villig til at staa som Bogens Illustrator, kan det praktiske nemt ordnes. Og jeg nærer det maaske altfor selvkærlige Haab, at du skal synes om Digtene; forresten kender du jo de fleste.
Du skal nok faa "Ude & Hjemme".
Axel & Kamma hilser dig og Bodil, der ogsaa paa det hjerteligste hilses fra jeres Otto

Fakta

PDF
Brev

Dansk

Det museum, der nævnes, må være Odense Bys offentlige Samlinger, hvor Chr. M.K. Petersen var leder, og som bl.a. omfattede H.C. Andersens Hus.
Da et udvalg af H.C. Andersens billeder udkom i 1924, blev det på Slesvigsk Forlag med Poul Uttenreitter som redaktør og forord af Hans Brix.
Flere af de udgivelser, der hentydes til, er svære at præcisere nærmere, da de aldrig blev realiseret, men omtalen af Ekelund- og Jæger-bøgerne peger på planer om udgivelse af udvalg af Vilhelm Ekelund og Hans Jæger på Nyt Nordisk Forlag.
"Jørgensen-Bogen" kan evt. være: En Vovehals, Flyverhelten Guynemes Liv og Bedrifter, udgivet af Nyt Nordisk Forlag i 1918 med forord af Johannes Jørgensen.

København

Brevpapir:
NYT NORDISK FORLAG
NØRREGADE 7. KØBENHAVN K
TELF. 9330

Kerteminde

Det Kongelige Bibliotek NKS 4722, 4